Download question paper with answers

SSC stenographer grade C&D 2022 Exam memory based questions with answers PDF: Download the memory-based questions from the General Awareness, GC, Current Affairs, and English sections that were included in the SSC Stenographer Grade C&D 2022 exam.

SSC stenographer grade C&D 2022 Memory-based exam questions: The SSC Stenographer Grade C&D 2022 exam will take place on April 17th & 18th November. In this article, we will share the important memory-based general awareness, general knowledge, current affairs and English questions according to the feedback from the candidates who appeared for the SSC Stenographer Grade C&D 2022 online exam. Candidates are encouraged to answer these questions in order to achieve good grades on the exam. Let’s take a look at the important questions covered in the SSC Stenographer Grade C&D 2022 exam:

Examine SSC Stenographer Grade C&D 2022 Exam Analysis – Difficulty & Good Attempts

SSC stenographer grade C&D 2022 GA/GK/ current affairs/ English memory-based questions with answers

1. When was the 86th amendment passed?

Answer: December 12, 2002 – The Children’s Right to Free and Compulsory Education Act, 2009, also known as the Right to Education Act (RTE), 2009, was passed to implement the 86th Constitutional Amendment Act of 2002 . This act is divided into seven chapters and 38 sections.
2nd Governor of Tamil Nadu

Ravindra Narayana Ravi since September 18, 2021.

3. Who was Finance Minister of India in 1991?

Answer: Manmohan Singh served as finance minister during the 1991 economic reforms.

4. Which Indian cricketer retired in 2021?

Answer: MS Dhoni, Suresh Raina, Yusuf Pathan and Harbhajan Singh

5. Hornbill Festival is celebrated:

Answer: Nagaland

Check Last Minute Tips for the SSC Stenographer 2022 Grade C & D Exam

6. Most populated Sdid in India:

Answer: Uttar Pradesh is the most populous state in India

7. Who was the founder of the Shunga Dynasty?

Answer: Pushyamitra – Shunga dynasty, an Indian dynasty that ruled around 185 BC. was founded by Pushyamitra and replaced the Maurya dynasty. Pushyamitra assassinated Brihadratha, the last Moorish ruler, in a military parade and seized royal power.

8. Author of The Ministry of Utmost Happiness:

Answer: Author of the Ministry of Ultimate Happiness:

7. Glucose related question:

Answer: Glucose is a simple sugar with the molecular formula C₆H₁₂O₆. Glucose is the most common monosaccharide, a subcategory of carbohydrates.

Download SSC Stenographer Grade C & D 2022 Exam Pattern & Syllabus

8. Minimum Age to Participate in Panchayat Elections in India:

Answer: 21 – Any person who is 21 years of age or older can vote in Panchayat elections.

9. Who publishes the World Risk Index Report?

The World Risk Index is published by the United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS), Bundnis Entwicklung Hilft and the University of Stuttgart in Germany.

10. Who is the Secretary General of UNCTAD?

Answer: Rebeca Grynspan from Costa Rica has been appointed eighth Secretary-General of the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD).

Review Eligibility Criteria for SSC Stenographer Recruitment 2022

11. National Cookie Day is celebrated annually on:

Answer: 4th December

12. In what year was ice hockey part of the Olympics?

Answer: Field hockey was introduced to the Olympic Games as a men’s competition at the 1908 London Games.

13. At the Olympics, India took 4th placeth Position in football what year?

Answer: 1956 – The Indian team finished fourth in the Summer Olympics soccer tournament, losing the bronze medal match to Bulgaria 0-3.

14. The largest bio-CNG park is located in:

Answer: Indore-Madhya Pradesh

Check SSC Stenographer Grade C& D 2022 Salary and Job Profile

15. Question about green algae

Answer: Some examples of green algae are Chlamydomonos, Pediastrum, Ulothrix, Codium, Chara, etc

16. Meaning of Idiom – Hit the Sack:

Answer: go to bed

17. Meaning of the Idiom – hit the nail on the head:

Answer: to be spot on with something

18. Meaning of the Idiom – A back seat driver:

Answer: Someone who gives unsolicited advice or tries to control something that should be controlled by another person

Click here for the details of the ability test for the Class C and Class D stenographer exam

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *